För arbetsgivare och branschfolk inom fastighetssektorn går minskade ytor och gemensamma rum hand i hand, till följd av de nya arbetssätten som fötts ur digitaliseringen.

.

Distansarbete är kanske mindre förekommande i Frankrike än i andra europeiska länder, bland annat i Skandinavien. Men det växer så det knakar, och inte bara i de större privata företagen och inom IT-sektorn.

Utvecklingen har bidragit till en explosion av coworking spaces (gemensamma arbetsplatser). I en rapport till regeringen uppskattade projektgruppen ”Coworking: kommuner och regioner, arbete, digitalisering” antalet coworking-platser till 1 800 över hela Frankrike.

Riskerna med distansarbete är idag väldokumenterade. Kontorslokalernas utformning måste kompensera och till och med förebygga dessa risker

Fastigheter utgör den näst största utgiftsposten för företag. Kraftigt ökade priser och hyror gör att distansarbete kan ses som ett sätt att minska sådana utgifter.

Byggföretag, fastighetsägare, leverantörer och förvaltare måste därmed förhålla sig till trenden om en utveckling mot mindre ytor, men samtidigt tänka nytt vad gäller kontorslokalernas funktion. Både för att anpassa sig till de nya arbetssätten och till miljömässig hållbarhet.

”Riskerna med distansarbete är idag väldokumenterade inom samhällsvetenskapen: social isolering, sämre gruppdynamik, mindre motivation. Kontorslokalernas utformning måste kompensera och till och med förebygga sådana risker”, säger Pierre Gales, VINCI Energies verksamhetschef för Building Solutions i Paris-regionen (Ile-de-France).

Nya funktioner för kontoret

För att maximera användandet av kontoret krävs en överrepresentation av utrymmen för gemensam användning eller samarbete, eftersom individuella uppgifter i första hand kommer att genomföras på distans.

”Kontoret” blir då det bästa stället för att träffas och samarbeta, men även för formella möten, informella utbyten och gemensam avkoppling. Och i hjärtat av framtidens revolution finns data, som ska kunna bearbetas, analyseras, förstås och förädlas i realtid.

”För att på ett relevant sätt anta utmaningarna vad gäller energiomställning, digitalisering och förändrade arbetssätt måste man kunna bygga upp en sammanhållen arbetsgrupp”, säger Pierre Gales.

Och det är just det VINCI Energies gjorde 2017 när de tog fram Qivi, ett komplett utbud för energibesparingsrenovering och ombyggnad av fastigheter.

”VINCI Energies har full koll på renovering och ombyggnad, särskilt de tekniska aspekterna (hög- och lågspänning, värme, ventilation, luftkonditionering, rökkontroll, rörmokeri). Vi har expanderat på så sätt att vi även kan erbjuda arkitekttjänster och förändringshantering”, säger Pierre Gales.