Anläggningen som skapats av Automotive Cells Company i norra Frankrike för att tillverka elektriska batterier för Stellantis och Mercedes Benz-fordon blev utrustad med ett storskaligt brandsläckningssystem med hjälp av Uxello, som var tvungen att övervinna flera utmaningar i processen.

Europeiska unionen har förbjudit försäljningen av fordon med förbränningsmotor från och med år 2035 och därefter får endast elektriska fordon säljas. De tre huvudmålen med detta initiativ är: minskade utsläpp av växthusgaser, energiautonomi och förbättrad luftkvalitet i stadsmiljöer.

Ekologiskt hållbar rörlighet är ett nytt område för fordonstillverkarna och det håller på att ändra förutsättningarna för deras affärsmodeller. Och övergången till elektriska fordon är fortfarande beroende av storföretagens förmåga att få fram batterier i tillräcklig mängd för att tillfredsställa efterfrågan.

I Frankrike ligger Automotive Cells Company (ACC) i framkanten i denna bransch, vilket är en enhet som leds av de tre företagen Stellantis – TotalEnergies – Mercedes-Benz, som i maj 2023 invigde den första franska gigafabriken mellan Douvrin och Billy-Berclau ,nära Lens (Pas-de-Calais).

”BIM och modellering i tre dimensioner har gjort det möjligt att underlätta samordningen mellan de olika deltagarna.”

Företaget siktar på en inledande produktionskapacitet på 13 GWh. De första högpresterande litiumjonbatterierna skall lämna fabriken i början av år 2024, med ett mål på 500 000 enheter per år till 2030.

35 000 sprinklerhuvuden

För att säkra sin produktion har ACC anlitat experter från Uxello i Travaux Hauts-de-France, vilket är ett VINCI Energies-företag som specialiserat sig på brandbekämpning. ”Uppförandet av den här megafabriken var en chansning för oss på fler än ett sätt”, berättar vd:n Nicolas Blumel. En av svårigheterna var ett mycket pressat schema. Vi var tvungna att utföra ett arbete som i vanliga fall skulle ta tre år på bara femton månader.”

Ett annat problem var projektets omfattning. I en gigafabrik får allt XXL-storlek. Brandskyddet på Douvrin-anläggningen krävde installering av 35 000 sprinklerhuvuden, 150 förstärkta ventiler, 41 styrstationer, utplacering av 130 km rörledningar och konstruktion av två vattentankar på 1 000 m3 vardera.

Dessutom var Uxello tvunget att anpassa anordningen till produktionens specifika kemiska egenskaper. Eftersom batterierna i synnerhet består av elektrolyter, det vill säga mineraler som kan frigöra väte och syror, när de kommer i kontakt med vatten, valde företaget ett system med pulverbrandsläckare.

Modellering i tre dimensioner

För att lösa dessa problem har den senaste tekniken använts. ”BIM (Building Information Modelling) och modellering i tre dimensioner gjorde det möjligt för oss att redan från början av projekteringen en strikt överensstämmande representation och koncentrera all teknisk information om de olika områdena. På ett 74 000 m2 stort industriområde i en trång omgivning och där många statliga myndigheter är engagerade underlättas samordningen mellan de olika deltagarna”, konstaterar Nicolas Blumel.

Medan ACC har tagit ledningen i konkurrensen om batteritillverkningen i Frankrike, ska två andra gigafabriker öppna i samma region. Den kinesisk-japanska koncernen Envision AESC planerar att starta Renault Electricity i början av år 2025 från förorterna till Douai. Denna anläggning följs troligen efter några månader i Dunkerque av det nystartade företaget Verkor från Grenoble. Med hjälp av den expertis som anlitats på ACC är Uxello redo att brandsäkra nya gigafabriker!