Inom ramen för ett partnerskap med Aix-les-Bains, har Citeos utvecklat en innovativ lösning baserad på radiosensorer och 3G i syfte att optimera parkeringen.

I Aix-les-Bains vet en besökare som kör in på parkeringen nära sjön att hen kommer att finna en ledig plats. Vid ingången till parkeringen som rymmer 400 bilar, går det att läsa denna praktiska information på en upplyst skärm. Den här förbättringen möjliggjordes av att kommunen renoverade området tillsammans med Citeos Chambéry (VINCI Energies).

« Vi har kombinerat installationen av närvarosensorer med radiovågsändare på parkeringsplatser med 3G för att kommunicera med skärmen vid ingången och sedan direkt med en web-plattform. »

Byggarbetet som påbörjades under våren 2018 har gått smidigt till. « Vi behövde inte gräva diken att lägga kablar i, förklarar Romain Denis, affärsansvarig på Citeos. Vi kombinerade installationen av närvarosensorer på parkeringsplatserna med radiovågor och 3G för att kommunicera med skärmen vid ingången samt med en web-plattform där det går att sammanfatta uppgifterna om bilomsättning och så kallade ‘voitures ventouses’ ».

« Styrningsverktyget kom som en positiv överraskning för de folkvalda, lägger han till, och poängterar att det skulle kunna « leda till andra installationer i staden ». Samarbetet mellan Aix-les-Bains och Citeos är en del av ett offentligt-privat partnerskap med en löptid på 15 år som inkluderar en teknisk lösning gällande förvaltningen och driften av stadens belysning. Det var inom ramen för regelbundna presentationer som hålls för lokala politiker om innovativa lösningar för smarta städer som Citeos övertygade kommunen om att prova denna smidiga lösning som nu kommer att kunna användas på andra parkeringar och på små enkelriktade gator. Dessutom leder det till minskade underhållsbehov, tid, energi och koldioxid.